Održan Okrugli stol "Istina će vas osloboditi"

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Ponedjeljak, 11 Travanj 2016

U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održan je 7. travnja 2016. Okrugli stol na temu „Istina će vas osloboditi – suočavanje s jugoslavenskim komunističkim naslijeđem u hrvatskom društvu i Crkvi“.Sudionici su bili članovi Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH kao i biskupijski povjerenici za popis žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća.

Prvi dio bio je tematski određen onom linijom kojom je Komisija išla u prethodnim dvama simpozijima, a to je odgovoriti na pitanje kako prošlost utječe i na našu kršćansku današnjicu. Naglasak je stavljen na oslobađajuću snagu istine koja je na mnogo načina bila ugrožavana u komunističkom režimu. Uvodno izlaganje održao je biskup Mile Bogović, predsjednik Komisije, koji je prikazao njezin rad u petogodišnjem mandatu te je objasnio razlog održavanja samo okruglog stola, a ne trećeg znanstvenog skupa. Potom su održana sljedeća izlaganja: Stanje historiografije - Jure Krišto, Moguća uloga državnih institucija – snaga medija - Josip Jurčević, Potreba osnivanja memorijalno-dokumentacijskog centra za Drugi svjetski rat i poraće - Mario Jareb, Gdje se nalazi arhivska građa o žrtvama i njezina dostupnost - Mate Rupić, Medijsko djelovanje Komisije: uspjesi i teškoće - Veronika Popić, Kakva je suradnja sa Slovenijom - Marko Prpa, Spašavanje arhivskog gradiva naše emigracije - Ante  Beljo.

Drugi dio bio je posvećen zadatku popisivanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća tijekom kojeg su izvješća o radu u pojedinim biskupijama podnijeli biskupijski povjerenici, od kojih su neki i članovi Komisije: Pero Brajko (Sarajevo), Josip Dukić (Split), Ilija Jakovljević (Poreč-Pula), Vjekoslav Kovač (Rijeka), Josip Krpeljević (Požega), Stipo Marčinković (Hvar), Mile Marinčić (Sisak), Anto Orlovac (Banja Luka), Anto Pavlović (Đakovo-Osijek), Stjepan Ptiček (Bjelovar), Franje Puškarić (Gospić), Stjepan Razum (Zagreb), Miljenko Stojić (Mostar), Ivan Šimić (Dubrovnik), Franjo Talan (Varaždin), Dean Turza (Kotor), Mile Vranešić (Križevci). Ispričali su se povjerenici za Krk i Zadar. Svaki od povjerenika iznio je što je zatekao prihvaćajući zadatak i što je u njegovom mandatu učinjeno. Taj posao Komisija je preuzela budući da ga nije radila nijedna državna ustanova, a uključivanjem državnih institucija Komisija će predati rezultate svoga rada, kao što je preuzela rezultate rada državne komisije koja je bila osnovana nakon uspostave samostalne Hrvatske Države. Nadalje, eventualnoj državnoj instituciji koja bi preuzela obvezu sustavnog popisivanju žrtava rata, Komisija će rado staviti na raspolaganje i rezultate svoga rada i razvijenu mrežu popisivača po Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Iznesena je poteškoća nekih povjerenika oko korištenja crkvenih matičnih knjiga te je zaključeno da je, dok se one ne vrate u crkveni posjed, potrebno intervenirati kod sadašnjih posjednika da, u skladu s potrebama, povjerenicima daju na korištenje sve potrebne matice. Uz to, istaknuto je da su jednome povjereniku otvoreno prijetili što se bavi „neprijateljskim“ radom, jer se ne smije pisati da su partizani nekoga ubili.

Tijekom Okruglog stola  biskup Bogović je predstavio novog predsjednika Komisije, mons. dr. Juru Bogdana, vojnog ordinarija, koji je prisutne obavijestio kako je Hrvatska biskupska komisija tijekom svog zasjedanja prihvatila njegov prijedlog da dosadašnji predsjednik bude stalni počasni predsjednik Komisije za hrvatski martirologij.

Hitovi: 4024