Obilježena 72. obljetnica zločina na Daksi

Ispis
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Srijeda, 26 Listopad 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Dubrovnik, (IKA) - Na otoku Daksi pokraj Dubrovnika 25. listopada obilježena je 72. obljetnica stradanja u kojoj su 53 građana Dubrovnika izgubila život. U sklopu ceremonije obilježavanja odavanja počasti žrtvama molitvu za sve poginule predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić, a pridružio mu se i gvardijan franjevačkog samostana Male Braće fra Veselko Grubišić.


Mons. Palić obraćajući se okupljenima rekao je kako su se okupili kako bi se pomolili za pokoj duše ljudi koji su na ovom otočiću bez krivnje, suda i mogućnosti da išta reknu u svoju obranu pogubljeni. Istaknuo je kako je Daksa samo jedno od mjesta u našoj domovini na kojem se dogodio zločin protiv života, istine i civilizacije. Dodao je da „na ovom mjestu u molitvi želimo kao kršćani otvoriti svoje srce milosti Božjoj, kako bi nam ispunila srce poniznošću i skrušenošću pred ovim žrtvama, ali i milošću oprosta prema onima kojima su osveta i laž bili veće vrijednosti od života i istine". „Također na ovom mjestu želimo moliti i s ovoga mjesta otići ohrabreni kako ćemo se zauzimati da se o svakoj žrtvi dozna istina, i da svaka žrtva bude dostojanstveno pokopana. Na to nas obvezuju sve žrtve, a osobito danas žrtve s Dakse", zaključio je generalni vikar.
Na kraju nagovora je, uz sve okupljene, pozdravio i đakona Srpske pravoslavne Crkve u Dubrovniku Miroslava Boškovića, s obzirom da je među poginulima bilo i osoba pravoslavne vjere, nakon čega je uslijedila zajednička molitva.
Nakon molitve vijence su kod spomen obilježja položili i svijeće zapalili predstavnici gradskih i županijskih vlasti, Udruge Daksa 1944./1945., ostalih udruga, te članovi obitelji žrtava.
Podsjetimo kako su 25. listopada 1944. godine na otočiću Daksi pogubljene 53 osobe nakon što je u listopadu 1944. godine po ulasku partizanskih jedinica u grad uhićeno više od 300 građana Dubrovnika. Nakon demokratskih promjena organizirana je 1990. godine prva komemoracija na Daksi. Godine 2006. osnovana je Udruga Daksa 1944./45. koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i sa zahtjevom za ekshumacijom.
Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa „U ime naroda". DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi.
Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi 2010. godine u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.
Među brojnim stradalnicima na Daksi bilo je i sedam svećenika, četiri svećenika Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dva franjevca iz Reda Male braće fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić te jedan član Družbe Isusove o. Petar Perica čije su se dvije pjesme pjevale na obilježavanju obljetnice, „Do nebesa nek se ori" i „Zdravo Djevo".
Misa zadušnica za sve poginule na Daksi bit će u 19 sati u crkvi Male Braće.

Hitovi: 1633