Misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i žrtve Kevine jame

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Četvrtak, 05 Travanj 2018 Napisao/la s. Veronika Popić

Radošić, (IKA) - Misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i žrtve Kevine jame predvodio je na Uskrsni ponedjeljak 2. travnja u župnoj crkvi Svetog Jure u Radošiću vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan.


„S osjećajima dubokog poštovanja prema žrtvama ubačenim u Kevinu jamu, dolazimo i ove godine s jedne i druge strane Kozjaka, iz raznih krajeva naše Domovine, iskazati im ljudsko i vjerničko poštovanje. Kao kršćanski vjernici, koji čvrsto vjeruju u 'uskrsnuće tijela i život vječni', danas, na Uskrsni ponedjeljak, sa stratišta njihova stradanja, uzdižemo svoje molitve dobrome Bogu za njihove duše", rekao je u propovijedi biskup Bogdan. Postavljajući niz pitanja: „Tko su svi ovi ubačeni bez suda i dokaza krivnje u ovu jamu? Kako se moglo dogoditi da ih je progutala noć i da je njihov nestanak s ovoga svijeta zabetoniran šutnjom sve do naših dana? Kako to da nitko nije odgovarao za ove zločine? Kako se moglo dogoditi da je naša Domovina na kraju Drugog svjetskog rata postala jedno veliko stratište i groblje? Kako to, dobiva se dojam, da imamo više masovnih grobnica i kostiju poslije drugog svjetskog rata nego li u samome ratu dok su trajali ratni sukobi?", biskup je rekao da se još i danas traže njihovi posmrtni ostaci kako bi se dostojanstveno pokopali.
Pohvalio je napor i rad hrvatskih ustanova koje u posljednje vrijeme rade na otkrivanju i iskapanju masovnih grobnica i istraživanju jama u našoj Domovini.
„Dok se u ovom euharistijskom slavlju združujemo s Uskrslim Kristom Gospodinom da bismo bili i ostali u njegovoj istini, i kad se zatim, zajednički uputimo na molitvu za sve one koji su svoj zemaljski život završili mučenički na stratištu zvanom Kevina jama, ne možemo a da ne posvjedočimo da je i istina o njoj i svima onima čije kosti u njoj do današnjega dana počivaju bila zamagljivana i zatamljivana, dapače: zabranjivana! Rodbina i prijatelji nisu smjeli javno položiti cvijet, upaliti svijeću, ni plakati nad jamom. Ne možemo ne uočiti da je i s njome u vezi kroz mnoga desetljeća vladao komplot, krivotvorenje, propaganda i bahato obećanje: 'mi ćemo sve učiniti da vi budete bez brige!' Ali, ako su se i nevine ljudske kosti naše braće i sestara u Kevinoj jami još i mogle nekako prekriti crnom zemljom, zatvoriti stijenjem, zapečatiti raslinjem i dračom kako bi se bilo 'bez brige', istina se ne može niti zatvoriti, niti ušutkati! Ona se ne može obuzdati, niti ju se može sputati, ona se ne može baciti u jamu i zatrpati u grob. Jer, Istina, pisana velikim slovom, Isus Krist, onaj koji je Put, Istina i Život – je ustao iz groba i uskrsnuo od mrtvih, a s njime iz groba ustaje svaka druga istina", rekao je biskup Bogdan, te podvijestio da „samo onaj tko je u Božjoj istini može biti 'bez brige'. Nipošto onaj čiji je tobože miran i tobože bezbrižan život 'osiguran' lažju. Zato smo mi dužni tražiti istinu, naviještati istinu, braniti istinu, promicati istinu. Vođeni, ne osvetničkim duhom i prozirnim ljudskim računicama, nego Duhom Isusa Krista uskrsloga, Isusa Krista živoga i istinitoga, Isusa Krista milosrdnoga, koji svakom čovjeku prilazi i želi prići, kao što je prišao ženama iz Evanđelja, kako bi ga privukao k sebi, Uskrslomu, kako bi ga oslobodio, kako bi mu darovao pravi život, pravu radost, pravu sreću! Već sada ovdje na zemlji, a onda i u svoj vječnosti. U svemu onomu što smo tragično proživljavali kroz našu povijest, onu davnu, i onu ne tako davnu, u svemu onomu što nas je pogađalo i kao pojedince, i kao obitelji, i kao narod, a o čemu smo morali šutjeti i zbog čega smo morali trpjeti, On, jedini, može biti i jest naša jedina prava utjeha i utočište. Jedino je On onaj čija je ljubav nadvladala zlo i laž, porazila smrt. Jedino i samo ako ostanemo u životnom zajedništvu s njime, Kristom uskrslim, bit ćemo i mi sami kadri nadvladati svaku laž, svako zlo pa i samu smrt!"
Prije mise za sve poginule branitelje Kaštela i kaštelanske zagore na spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja na Malačkoj, vojni biskup predvodio je molitvu odrješenja, a nakon mise održana je molitva odrješenja na Kevinoj jami za nevine žrtve iz II. svjetskog rata i poraća.
Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj" uz orguljašku pratnju Ivana Šćepanovića.

 

Hitovi: 1057