KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE MEĐUVOĐA

Kreirano: Subota, 03 Listopad 2015

(Međuvođe, 26.09.2015.) – U subotu, 26. rujna, održana je komemoracija za žrtve stradale u Međuvođu u svibnju i lipnju 1945. godine. Komemoracija je započela misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu predvodio župnik vlč. Ivica Tolla.

Na komemorativnom skupu sudjelovali su, uz predstavnike Općine Generalski Stol, Općine Tounj, Općine Josipdol s načelnikom Zlatkom Mihaljevićem, Grada Ogulina sa zamjenikom gradonačelnika, Tonom Radočajem, Udruge Hrvatski domobran Duga Resa s predsjednikom Nikolom Katićem, Udruge Kovan – Generalski Stol, Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Marko Križevčanin, u većem broju vjernici iz ogulinskog i dugoreškog kraja. Spomenuti su uz župu Generalski Stol organizatori ovog sjećanja i odavanja počasti žrtvama.  Nakon mise sudjelovatelji su se autobusom odvezli prema Tounju, gdje su se ispred spomen-ploče žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća pomolili i zapalili svijeće. Nastavili su put i tako učinili ispred spomen-ploče u Skradniku.  Cilj hodočašća bila je šuma Međuvođe. Tamo su ispred križa i spomen-ploče, postavljene  12. srpnja 2003. godine, predstavnici Općina i udruga položili cvijeće i zapalili svijeće, a vlč. Tolla izmolio molitvu odrješenja za pokojne. Nakon toga nazočnima se prigodnim govorom obratio predsjednik Udruge Hrvatski domobran, Nikola Katić, a potom je bivši logoraš Ivan Katušin iznio svoje sjećanje na dane proživljene u logoru i o puštanju na slobodu.

Međuvođe je područje između rječica Sušice i Globornice te šume Lužanjak s jedne i šume Bunar s druge strane tih rječica. Okružuju ga sela: Gornje i Donje Dubrave, Vucelići, Škerići i Rebići. Nalazi se uz željezničku prugu, južno od Duge Rese i Generalskog Stola, tridesetak kilometara od Karlovca. U svibnju i lipnju 1945. godine vlakovi su tijekom šest noći iz logora u karlovačkom naselju Dubovac do Međuvođa prevezli oko 1500 hrvatskih vojnika, koji su u logor dospjeli nakon povratka s Bleiburga. Vlakovi su se zaustavljali prije porušenog mjesta na Globornici, gdje su zarobljenici iskrcavani i na mjestu egzekucije ubijani hladnim oružjem i tupim predmetima. Partizani, pripadnici OZN-e, hrvatske su vojnike žive ili polužive bacali u jame, a potom su u jame bacali bombe i tako zatvarali otvore i bili sigurni da nitko neće preživjeti. Uz zarobljenike, partizani su na istom mjestu pogubili i nekoliko djevojaka iz Duge Rese, članica ustaške mladeži. Prema izjavama svjedoka tu su kasnije pripadnici OZN-e zaklali dvojicu mještana iz Tounja koji su tuda prolazili. Najveći broj ubijenih završio je u vrtači zvanoj Grubina jama.

F. Puškarić

Hitovi: 4683