Misa za stradale na Daksi

Kreirano: Utorak, 27 Listopad 2015

Dubrovnik, (IKA) - Na večernjoj nedjeljnoj misi 25. listopada u crkvi Male braće u Dubrovniku okupili su se potomci i rodbina, kao i svi oni koji su se željeli pomoliti za žrtve ubijene prije 71 godine na otoku Daksi pokraj Dubrovnika.

Misno slavlje predvodio je gvardijan samostana fra Veselko Grubišić u koncelebraciji s isusovcem o. Rokom Prkačinom, piscem knjige o životu ubijenog isusovca, stradalnika na Daksi, o. Petra Perice.

"Neka mučenička smrt ubijenih na Daksi bude poticaj svima nama da živimo i djelujemo u pravednosti, dobrohotnosti i u slozi za opće dobro". "Članovima obitelji i rodbini ubijenih udijeli snage za pravi ljudski i kršćanski život... Duše ubijenih na Daksi i svih naših pokojnih uvedi u vječnu radost", molilo se u molitvi vjernika.

Gvardijan Grubišić predvodio je prijepodne molitvu na Daksi podno spomen-obilježja, a vijence i svijeće položili su predstavnici vlasti i udruga.

Dan ranije, u subotu 24. listopada, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku održana je tribina "Europa i komunizam", na kojoj su govorili stručnjak za međunarodno pravo dr. Neven Šimac i stručnjak za suvremenu povijest mr. Ivo Dabelić.

U listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik, uhapšeno je više od 300 građana Dubrovnika među njima i neki svećenici. Bez suđenja i mogućnosti obrane na otoku Daksi ubijene su 53 osobe. Desetljećima nakon toga o tom događaju se nije smjelo govoriti, a kamoli komemorirati ga i tražiti odgovornost onih koji su zločin počinili.

Prva komemoracija na Daksi održana je 1990. godine, nakon demokratskih promjena. Godine 2006. osnovana je "Udruga Daksa 1944./45." koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i sa zahtjevom za ekshumacijom.

Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa "Uime naroda". DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi godine 2010. u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Među stradalnicima na Daksi su i sedmorica svećenika. Četvorica su svećenici Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dvojica redovnika su iz Reda Manje braće: fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić, i jedan je član Družbe Isusove o. Petar Perica.

Hitovi: 2326