Zagreb: Predstavljen zbornik "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine"

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Nedjelja, 09 Ožujak 2014

Zagreb, (IKA) - Zbornik "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine" predstavljen je u četvrtak 6. ožujka u dvorani Tribine grada Zagreba na zagrebačkom Kaptolu. O zborniku su govorili gospićko-senjski biskup Mile Bogović, glavni urednik Časopisa za suvremenu povijest dr. Nikica Barić i mons. Ivan Miklenić, v.d. direktora Glasa Koncila. U uvodnom izlaganju mons. Miklenić istaknuo je, kako prenosi portal Glasa Koncila, da je riječ o velikoj i sudbinski važnoj temi za hrvatski narod. "Činjenica da su se za komunističke vladavine dogodili brojni zločini i da ima mnogo mučenika očito nije dovoljna da se u današnjem vremenu privuče veća pozornost", istaknuo je mons. Miklenić i dodao da se o toj temi dugo šutilo. Napomenuo je kako je Glas Koncila 90-ih godina razbio šutnju o zločinima tako da je objavljivao svjedočanstva preživjelih iz komunističkog režima i otvorio temu Jazovke. 

"Mediji u današnjoj Hrvatskoj jedva pružaju prostor temama iz hrvatske povijesti, no istina je nepobjediva i važan je svaki doprinos poput ovoga Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij", rekao je mons. Miklenić i zaključio kako je zbornik primjer dobre suradnje između izdavača HBK i nakladnika Glasa Koncila. 

Riječ je potom preuzeo mons. Bogović, koji je napomenuo da je Crkva uvijek tu da ispravi nepravdu kada zakažu razne institucije. "Znakovito je da biskup predstavlja zbornik o komunističkoj vladavini, a izdavač je crkvena kuća", istaknuo je mons. Bogović i dodao da ovaj naraštaj ima priliku da u novom svjetlu predstavi ono što je bilo u zaboravu. 

"Nije problem u Hrvatskoj što se ne zna što je bilo, nego što se kriju dokazi za ono što je već dokazano. Smatram da je potrebno spasiti povijest od njenog iskrivljavanja. Svatko od nas može nešto učiniti po tom pitanju", istaknuo je biskup i dodao kako je potrebno odgovoriti na pitanje što je to u komunizmu da je on u relativno kratkom vremenu pobio oko 100 milijuna ljudi. 

"Trebamo se vratiti na izvor komunističke ideologije i vidjeti je li komunizam zloćudan po svojoj ćudi. Smatram da ne može u sebi biti dobro ono što ima u sebi mržnju, osvetu i gnjev kao pogonsku snagu", zaključio je mons. Bogović i za kraj pročitao dirljivo pismo koje je prije osude na smrt napisao vjernik Ante iz Ljubuškog. 

Predstavljanje je završeno izlaganjem dr. Nikice Barića, koji je zahvalio autorima i ostalima koji su dali svoj doprinos zborniku čiji je naglasak na represiji prema katolicima. 

"Ovaj je zbornik vrijedan rad koji svojom tematikom i sistematizacijom daje važan doprinos hrvatskim povijesnim temama. Smatram kako Crkva može odigrati veliku ulogu. Pokazala je da ima i ljude i izvore te da može pridonijeti da se ova tema istraži", zaključio je dr. Barić. 

Hitovi: 4247