Započeo znanstveni skup "Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost"

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Petak, 14 Ožujak 2014

Zagreb, (IKA) – Međunarodni znanstveni skup "Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost"u organizaciji Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij započeo je u četvrtak, 13. ožujka u zgradi HBK. U pozdravnoj riječi uime hrvatskog episkopata zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je sudionicima posvijestio značaj znaka križa od prvih vremena Crkve do naših dana. Podsjetio je i na poticaj pape Ivana Pavla II. da se ne zaborave mučenici, „što je poziv i nama da popunimo martirologij, da oni ne padnu u zaborav". „Ovo je vrijeme opterećeno zaboravom, zato je pohvalna ova inicijativa da se osvježi sjećanje, jer ako se zaboravlja onda se zaboravlja da je dobro ono koje pobjeđuje", rekao je kardinal. Spomen na mučenike potreban nam je kako bi naše kršćanstvo, naše svjedočenje i naše evanđeosko življenje bilo odvažan i jasan način života, a ne moda, poručio je sudionicima skupa kardinal Bozanić. 

Pozdravljajući skup u ime BK BiH njezin predsjednik banjolučki biskup Franjo Komarica izrekao je zahvalu posebno predavačima, jer je njihov trud "dragocjeni doprinos zajedničkom naporu Crkve u hrvatskom narodu oko što jasnijeg osvjetljavanja i stavljanja na odgovarajuće mjesto vrednovanja našeg crkvenog i ujedno nacionalnog identiteta na životnom horizontu sadašnje i budućih generacija kad je u pitanju mučeništvo i mučenički tragovi kroz povijest hrvatskog naroda". 
Skupu se obratio i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, koji je istaknuo dobru suradnju na istraživanju i pripremama žrtvoslovnih kongresa, na kojima se obrađuju i teme o stradanju Crkve, a kao aktivni sudionici su i pojedini biskupi, odnosno profesori s katoličkih učilišta. 
Pozdravnu riječ uputili su i dekani KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Tonči Matulić i KBF-a u Splitu prof. dr. sc. Ante Mateljan koji su važnim istaknuli suradnju, tj. suorganizaciju ovoga skupa, dok je prorektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Ćrpić nazočne obavijestio o pokretanju pri HKS-u Centra za istraživanje totalitarnih sustava. 
Predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij gospićko-senjski biskup Mile Bogović istaknuo je važnost ovoga skupa, odnosno njegova kontinuiteta s obzirom na skup održan prije dvije godine s kojega je objavljen i zbornik radova. 
Uz dvadesetak predavača, skupu nazoče i drugi zainteresirani povjesničari s crkvenih i svjetovnih učilišta, kao i profesori katoličkih učilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Uz kardinala Bozanića i biskupa Komaricu, skupu su nazočni i vojni biskupi u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, i u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, sisački biskup Vlado Košić, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica dr. o. Vinko Mamić, OCD, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić, OP i provincijal Provincije franjevaca trećoredaca fra Nikola Barun, TOR. 

Hitovi: 4296