ZAKLJUČCI Međunarodnoga skupa Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Nedjelja, 16 Ožujak 2014

Okupljeni na Međunarodnom skupu Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost, koji je održan u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 13. ožujka 2014., nastojali smo svestrano osvijetliti pojam mučeništva i pod tim vidom sagledati našu prošlost. S tim u vezi na prijedlog Komisije, skup je prihvatio sljedeće zaključke i smjernice:

1. Pozivamo crkvene ustanove i vjernike da Dan žrtava totalitarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza bude protkan molitvom za žrtve tih režima i da dobri Bog sačuva svijet od udruživanja zloće kakva se dogodila savezom nacizma i komunizma spomenutog dana.

2. Potičemo crkvene ustanove da nastave s postupcima za proglašenje svetima i blaženima istaknute pojedince, ali povesti također postupak proglašenja kolektivnog mučeništva.

3. Potičemo crkvene ustanove da rad usmjere tako da među proglašenima budu ne samo klerici i redovnici, nego i vjernici laici koji su zaslužili naslov mučenika.

4. Komisija će nastaviti rad na traženju mučeničkih tragova ne samo u vrijeme kada smo živjeli unutar nekršćanske i nevjerničke vlasti, nego i u kršćanskim državama i pod kršćanskim vladarima.

5. Potičemo župnike da nastoje oko prikupljanja svjedočanstava živućih svjedoka.

6. Komisija očekuje potporu Crkve u Hrvata na svim razinama za dovršenje popisa svih  ubijenih katolika u Drugom svjetskom ratu i poraću na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

7. Komisija potiče sve znanstvene ustanove za povijest, napose Hrvatsko katoličko sveučilište, da sustavno proučavaju nasilje i žrtve totalitarnih sustava 20. stoljeća.

8. Pri iskapanju žrtava iz toga vremena valja postupati po općeprihvaćanim standardima, vodeći računa o uzrocima i načinu stradanja te surađivati s rodbinom i ostalima koji mogu pomoći u rasvjetljivanju slučaja. Te poslove treba voditi tijelo koje ne ovisi o političkoj vlasti..

9. Komisija će na znanstvenoj razini inicirati razgovor o žrtvama s drugim vjerskim zajednicama koje to žele.

10. Pozivamo državne vlasti u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini da u interesu rasta dobrih odnosa u društvu hitno prihvate obvezu popisa svih žrtava iz Drugoga svjetskoga rata i poraća tako da se onemoguće manipulacije žrtvama.

11. Pozivamo državne vlasti u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini da odlučnije djeluju u osudi zločinačke komunističke ideologije te promiču demokraciju i slobodu svake osobe.

12. Sudionici skupa očekuju da će državne vlasti preuzeti brigu o dostojnom ukopu ekshumiranih žrtava iz raznih grobišta i groblja, u Hrvatskoj i inozemstvu,  a za zemne ostatke stradalnika koji ne pripadaju nijednom obilježenom groblju da se izgradi groblje na Krbavskom polju, nedaleko Crkve hrvatskih mučenika,.

Hitovi: 4579