U Varaždinu predstavljen zbornik o hrvatskim mučenicima i žrtvama

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Subota, 19 Travanj 2014

U Varaždinu je u utorak 8. travnja predstavljen zbornik radova "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine" koji je objavljen u izdanju Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij te Glasa Koncila.

O zborniku su govorili njegovi urednici mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije, te dr. Jure Krišto, kao i Franjo Talan, povjerenik Varaždinske biskupije za hrvatski martirologij. Okupljene na predstavljanju pozdravio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, uz poseban pozdrav biskupu Bogoviću za kojeg je istaknuo da ih povezuje slična sudbina jer su obojica u to doba ostali bez oca.

Dr. Krišto potom je predstavio glavni sadržaj zbornika koji na više od 700 stranica donosi radove sa znanstvenog skupa o toj temi, koji je održan u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012. U prvom dijelu, naslovljenom "Stradanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", govori se o žrtvama na cijelom prostoru gdje žive Hrvati te se ukazuje na korijene komunizma. Drugi dio bavi se stradanjima svećenika po biskupijama te redovnika i redovnica po njihovim provincijama, dok je u trećem dijelu riječ o žrtvama za koje postoji moralna sigurnost da su i mučenici, odnosno za koje ima znakova koje Crkva traži za proglašenje mučenika ili mučenice. Tako su prikazani životi i dana izvješća o radu postulatura bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, blaženih Drinskih mučenica i drugih.

Dr. Krišto naglasio je da je skup održan sa željom da se oda poštovanje prema žrtvama koje su toliko dugo i sustavno bile prešućivane i zanemarivane. Radovi svakako predstavljaju dobar okvir za razumijevanje konteksta u kojem su nastale žrtve i zašto neke od njih zaslužuju priznanje kao mučenici. Radovi su važni i zbog potrebe pomirenja i izbjegavanja antagonizama u suvremenom hrvatskom društvu. Točno saznanje o žrtvama i iskreno poštovanje prema njima, neovisno o počiniteljima, preduvjet su zdravog društva. S druge strane, uistinu je važno prihvatiti činjenicu da je počinitelja zločina bilo na svim stranama, te da žrtve poštujemo ne zbog počinitelja, nego zbog samih žrtava. Zbornik je vrlo korisno polazište za daljnja istraživanja i rad na ovim temama, istaknuo je.

Biskupijski povjerenik Franjo Talan, čiji se rad nalazi u Zborniku, rekao je da je na području današnje Varaždinske biskupije u ratu i poraću ubijeno 35 svećenika. Predstavio je veća stratišta i grobišta žrtava, koja svjedoče o velikim tragedijama i stradavanjima, ali i o tragičnoj spoznaji da su samo poneka obilježena tek uz veliko zalaganje, dok su ekshumacije i naknadni dostojanstveni ukopi zemnih ostataka rijedak izuzetak. Naglasio je kako je potrebno dovršiti popis žrtava, i to popis žrtava laika po župama biskupije, u čemu je neophodna pomoć i suradnja župnika i njihovih suradnika.

Biskup Bogović na kraju je govorio o zadacima Komisije za hrvatski martirologij kazavši kako je Zbornik jedan od plodova njezinog rada te je u tijeku njegovo predstavljanje po biskupijama u Hrvatskoj i BiH. Naglasio je da je želja popisati žrtve komunističkog režima jer ih taj totalitarni sustav nije ni smatrao žrtvama, nego pojedincima od kojih treba ‘očistiti’ narod. Poručio je da, kao što je prva Crkva pamtila svoje mučenike, tako se i danas treba spominjati osoba koje su svoj život mučenički položile za svjedočanstvo vjere. Izrazio je želju da se popisivanje svih katoličkih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, koje je u tijeku, što skorije dovrši.

Prije predstavljanja proslavljena je u katedrali Uznesenja BDM misa zadušnica za žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Predvodio ju je biskup Mrzljak u zajedništvu s biskupom Bogovićem i još desetak svećenika.

U uvodu mise biskup Mrzljak podsjetio je kako se u ovim proljetnim mjesecima spominjemo tih istih mjeseci 1945. godine kada je završio Drugi svjetski rat. Nakon brojnih zala u tom ratu, u poraću su se dogodili novi zločini. Među njima je i veliki križni put hrvatskog naroda koji je do Bleiburga prolazio krajevima naše Varaždinske biskupije, rekao je biskup. Velike su se tragedije – osobne, obiteljske, kao i cijelog našeg naroda – događale u to vrijeme. U misi se želimo spomenuti svih onih koji su stradali u ovoj biskupiji, a mnogima od njih posljednja počivališta su nepoznata. Mi vjerujemo da oni nisu nestali jer je čovjek stvoren za vječnost, istaknuo je biskup.

U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako u korizmi vjernici često sudjeluju u pobožnosti križnog puta spominjući se i svojeg osobnog i obiteljskog križnog puta, a može se reći i križnog puta hrvatskog naroda. Na svakom križnom putu postoje tragični i teški trenuci, ali postoje i trenuci utjehe i nade i činjenja dobra. Mi se spominjemo jednog velikog pada hrvatskog naroda na križnom putu nakon Drugog svjetskog rata, kao i niza desetljeća nakon toga kada smo posrtali na križnom putu našeg nacionalnog bića. No, na tom putu imali smo i trenutke utjehe i nade, kao što su pohodi Svetog Oca koji nam je došao poput Šimuna Cirenca pomoći nositi križ i poput Veronike otrti nakupljeno zlo kako bismo novim snagama krenuli naprijed. Dok se danas spominjemo žrtava totalitarizma, komunističkog sustava, koji je ubijao ljude, gazio vjeru i slobodu, vjerujemo da oni nisu nestali nego su nam u svjetlu Božje riječi nadahnuće za svakodnevni kršćanski život u kojem smo pozvani da na zlo ne odgovaramo zlom, nego da dobrim pobjeđujemo zlo, poručio je biskup Mrzljak.

Tijekom mise pjevao je katedralni zbor Chorus liturgicus, koji je pod ravnanjem mo. Višeslava Jaklina, orguljaša i zborovođe, uzveličao i samo predstavljanje kojem su, kao i misi, nazočili i članovi varaždinskog Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Hitovi: 4416