Predstavljanja knjige „Crkva hrvatskih mučenika na Udbini – od ideje do ostvarenja“

Kategorija: Vijesti KHM/CHM Kreirano: Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Od 8. do 11. studenoga upriličena su u Gospiću, Otočcu, Ogulinu i Senju, dekanatskim središtima Gospićko-senjske biskupije, predstavljanja knjige „Crkva hrvatskih mučenika na Udbini – od ideje do ostvarenja“.

U GOSPIĆU
Predstavljanje je u Gospiću održano u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“, 8. studenoga. Na početku prisutne je pozdravio gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić. Potom su o knjizi govorili su autori mons. Bogović i dr. Bežen. Na kraju je povjerenik Gospićko-senjske biskupije za hrvatski martirologij, Franje Puškarić, referirao o mučeničkim tragovima na području Gospićkog dekanata, istaknuvši stradale vlč. Dragutina Kukalja i s. Žarku Ivasić. Dr. Bežen govorio je o okolnostima koje su dovele do izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i iscrpno predstavio sadržaj knjige. Mons. Bogović naglasio je da Crkva hrvatskih mučenika nije bila samo njegova želja, nego želja mnogih Hrvata koji dugo godina nisu smjeli ili nisu znali izraziti tu svoju želju i dovesti je ostvarenja. U svome radu na Crkvi hrvatskih mučenika biskup je imao puno suradnika, ali je posebno istaknuo dr. Bežena koji je sve događaje oko Crkve pratio, i o njima pisao u tiskanim medijima te Ivu Vukića koji je nesebično pomagao u građevinskim poslovima. Sljedeći korak, koji mnogi smatraju potrebnim, je projekt Svehrvatskog groba koji je također pokrenuo biskup Bogović, a želja mu je da on bude na Krbavskom polju podno Crkve hrvatskih mučenika.

U OTOČCU
Sljedeće predstavljanje bilo je 9. studenoga u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu, za područje Otočkog dekanata. O knjizi su govorili mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar i otočki dekan, biskup Mile Bogović kao jedan od autora, i don Anđelko Kaćunko koji je predstavio sadržaj knjige umjesto odsutnog dr. Ante Bežena. Franje Puškarić govorio je o tragovima mučeništva na području Otočkog dekanata. Predstavljanje je izvedbom dviju skladbi uzveličao otočki župni zbor.

U OGULINU
Svakako najveći odjek predstavljanje je imalo u Ogulinskom dekanatu, odnosno u Ogulinu, gdje je knjiga predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu, 10. studenoga. Sve prisutne su na početku pozdravili ogulinski župnik i dekan, preč. Robert Zubović, i ogulinski gradonačelnik Jure Radočaj. O knjizi su govorili fra dr. Draženko Tomić, biskup u miru mons. Mile Bogović, i na zadovoljstvo svih prisutnih, nekadašnji ogulinski župnik i dekan, a sada šibenski biskup mons. mr. Tomislav Rogić. Kao dodatak bila je tema o mučeničkim tragovima na području Ogulinskog dekanata, o čemu je govorio Franje Puškarić.

U SENJU
Ovaj niz predstavljanja završio je u Senjskom dekanatu, tj. u Senju, u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva, 11. studenoga. Tamo je predstavljače i prisutne pozdravio senjski župnik preč. dr. Richard Pavlić. Knjigu su predstavili Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja u Senju i biskup mons. Mile Bogović kao jedan od autora. Povjerenik za martirologij, Franje Puškarić, predstavio je tragove mučeništva na području Senjskog dekanata. Ivica Mataija izdvojio je glavne teme koje knjiga o Crkvi hrvatskih mučenika opisuje, a Blaženka Ljubović osvrnula se na izložbenu djelatnost Gradskog muzeja u Senju koji je svake događaje vezane uz gradnje Crkve na Udbini predstavljao prigodnim izložbama. Biskup Bogović je i ovdje, kao i drugdje, naglasio ideju i projekt Svehrvatskog groba, završivši riječima iz Preradovićeva „Putnika“: „U tvom polju daj mu groba, s tvojim cvijećem grob mu kiti.“ Program predstavljanja popratila je na pijanu glazbenica Ivona Šojat.

Hitovi: 1909